Oorpijn kan heel vervelend zijn. Een jeukend, branderig gevoel in de oren tot zelfs ondraaglijke pijn kan optreden bij verschillende aandoeningen. Er kan een ontsteking in het oor zitten, maar ook een bijholte- of kaakontsteking kan oorpijn veroorzaken. Wat te doen bij oorpijn? Dat hangt van een paar dingen af. Allereerst moet duidelijk zijn wat er aan de hand is. Bij kinderen moet je zeker weten dat ze niet per ongeluk iets in hun oor hebben gestopt. Kinderen willen soms bijvoorbeeld maar al te graag uitproberen of een erwt, kraal of knikker in hun oor kan. Als de pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de gehoorgang of het middenoor, dan kun je paracetamol slikken of oordruppels gebruiken. Die kan de huisarts voorschrijven of je koopt ze bij de drogist.
Huismiddeltjes tegen oorpijn
Een bekend huismiddeltje tegen oorpijn is lavendelolie. Dit werkt ontstekingsremmend en kan beginnende oorpijn in de kiem smoren. Bij de eerste klachten direct een druppel lavendelolie in het oor doen en de kans is groot dat de pijn binnen een paar minuten verdwijnt. Maar als een huismiddel niet helpt, dan kun je het beste met de huisarts overleggen wat te doen tegen oorpijn. De huisarts kan medicatie voorschrijven als de klachten ernstiger zijn en niet binnen enkele dagen vanzelf overgaan.
Antibiotica
Als huismiddeltjes en standaard pijnstilling niet helpen dan zal de huisarts meestal overgaan tot het voorschrijven van antibiotica. Soms is dat het enige wat helpt tegen oorpijn als deze aanhoudt en ondraaglijk is. Veelvuldig voorschrijven van antibioticakuren is echter ook niet aan te bevelen. De kans op resistentie is dan zeker aanwezig en dan zal de antibiotica niet meer helpen. Daarom zijn artsen hier over het algemeen erg voorzichtig mee en zullen ze niet als eerste naar dit zware middel grijpen. Soms is het echter nog het enige wat helpt en dan is een kuur met antibiotica natuurlijk wel geoorloofd.