Symptomen oorontsteking

Een oorontsteking kenmerkt zich natuurlijk in de eerste plaats door pijn in en rond het oor. Het oor kan zo gevoelig zijn dat zelfs aanraken al pijn doet. Verder kan ook jeuk of een branderig gevoel optreden bij oorpijn. Vooral kinderen kunnen er regelmatig last van hebben. Als een oorontsteking verwaarloosd wordt, kan het op den duur gehoorschade veroorzaken die onherstelbaar is. Het is dus belangrijk om bij klachten die niet na enkele dagen overgaan een bezoek aan de huisarts te brengen.

Welke klachten horen bij een oorontsteking?

Een oorontsteking kan meer klachten veroorzaken dan simpelweg oorpijn. De meest voorkomende oorontsteking symptomen zijn, naast pijn in het ontstoken oor, duizeligheid en uitstraling van de pijn naar de kaken, het gebit en de bijholtes. Oorpijn in combinatie met hoofdpijn kan wijzen op mastoïditis, een ontsteking van het tepelbeen in het oor en het slaapbeen dat hiermee in verbinding staat. Bij mastoïditis is behandeling met antibiotica noodzakelijk, waarbij opname in het ziekenhuis soms nodig is om de eerste dagen de antibiotica intraveneus, dus via een infuus, toe te kunnen dienen.

De oorontsteking symptomen bestrijden

Oordruppels, verkrijgbaar bij de apotheek of drogist, werken meestal afdoende. Eventueel kan aanvullend paracetamol worden geslikt. De klachten moeten hiermee binnen twee tot drie dagen verdwijnen. Als dat niet het geval is, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan, die in de meeste gevallen een antibioticakuur zal voorschrijven om de ontsteking te bestrijden. De huisarts zal eerst in het oor kijken om te zien waar de ontsteking zit. Dit kan in de voorste gehoorgang zijn of achter het trommelvlies, in het middenoor. Bij regelmatig terugkerende middenoorontsteking worden soms buisjes in het oor geplaatst om de gehoorgang open te houden, zodat het vocht dat zich achter het trommelvlies ophoopt veilig afgevoerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *