Oorontsteking is één van de meest voorkomende kwalen bij kinderen. Samen met maag- en darminfecties zijn oorklachten het meest gehoord bij een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost. Oorontsteking kan zeer pijnlijk zijn, dus het is zaak om er snel iets aan te doen. Meestal is er sprake van een ontsteking van de gehoorgang of een ontsteking van het middenoor. Dit laatste kan evenwichtsstoornis veroorzaken, omdat het evenwichtsorgaan ook in het oor zit. Een oorontsteking gaat meestal vanzelf over. Je kunt ter bestrijding van de pijn wel oordruppels gebruiken of paracetamol slikken.
Huismiddeltjes tegen oorontsteking
Er zijn ook huismiddeltjes bekend die goed helpen tegen oorontsteking. De bekendste is lavendelolie. Dit heeft een ontstekingsremmende werking en werd daarom vroeger veel gebruikt om oorpijn te bestrijden. Ook in onze tijd is het echter nog steeds een prima middel om te gebruiken. Een druppel lavendelolie in het pijnlijke oor kan al na enkele minuten verlichting geven. Ook andere oliën zoals olijfolie of amandelolie kunnen overigens verlichting geven bij oorpijn. Een heel oud middel tegen oorontsteking is ui. Ook ui heeft een ontstekingsremmende werking. Een fijngesneden ui die in een pan een beetje glazig is gemaakt, zodat de etherische olie vrijkomt, kun je in een katoenen zakje op het oor leggen. Dit kan zowel koud als warm, afhankelijk van wat de patiënt prettig vindt.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Je kunt dus eerst proberen om de oorontsteking zelf te bestrijden. Als het langer dan enkele dagen aanhoudt of wanneer de pijn verergert, is het echter sterk aan te raden om naar de huisarts te gaan. Die kan in het oor kijken om de oorzaak van de pijn te achterhalen en eventueel verder onderzoek doen om mogelijke oorzaken uit te sluiten. Dan kan specifieke medicatie worden voorgeschreven om de klachten te bestrijden of kun je doorverwezen worden naar de KNO-arts.