Omdat oorontsteking zo vaak voor komt, zeker bij jonge kinderen, zou je haast gaan denken dat oorontsteking besmettelijk is. En dat kan inderdaad het geval zijn. Een middenoorontsteking – bij kinderen de meest voorkomende oorzaak van oorpijn – is een complicatie van een ontsteking van de bovenste luchtwegen, die ook verkoudheid kan veroorzaken. En we weten allemaal dat dit besmettelijk is. De infectie kan via speeksel of via de handen worden overgebracht op anderen. Maar wanneer je een oorontsteking hebt, ben je meestal alleen de eerste dagen besmettelijk voor je omgeving. Een kind met een oorontsteking waarbij er stinkend vocht uit het oor komt, moet dan ook thuis gehouden worden van school of de peuterspeelzaal. Als het kind is opgeknapt en er alleen nog vocht uit het oor komt, kan hij of zij weer gewoon naar school, omdat er dan geen sprake meer is van besmettingsgevaar.
Zijn andere vormen van oorontsteking besmettelijk?
Er zijn natuurlijk meer oorzaken van oorpijn. Oorpijn kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door gebitsproblemen, omdat de kaakholte direct in verbinding staat met de oren. Na een ingreep door de kaakchirurg kan de pijn uitstralen naar de oren. In dit geval is er natuurlijk geen sprake van een aandoening die besmettelijk is en hoef je je geen zorgen te maken dat anderen via jou ook een oorontsteking kunnen oplopen. Als je je fit genoeg voelt om naar school of naar het werk te gaan, dan is daar dan ook geen enkel bezwaar tegen.
Ongeruste ouders
Ongeruste ouders die zich afvragen “Is oorontsteking besmettelijk?” doen er verstandig aan om met de huisarts te overleggen of hun kind wel of niet naar school kan. De huisarts kan adviseren of het verstandig is om het kind misschien nog een aantal dagen thuis te houden tot de ergste klachten over zijn. Maar als het kind koortsvrij is en geen pijn meer aangeeft, is het geen enkel probleem om weer naar school te gaan en buiten te spelen.