Oorpijn en hoofdpijn

Oorpijn is heel vervelend en je kunt daar flink last van hebben. Maar wat als je naast oorpijn ook nog hoofdpijn hebt? Dan is er meer aan de hand en wordt het tijd om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Hij kan je klachten beoordelen en bepaalde dingen uitsluiten. Als je hoofdpijn en oorpijn hebt, dan is er mogelijk sprake van een ontsteking in de bijholten. Alles rond je oren en kaak staat met elkaar in verbinding, dus een ontsteking kan gemakkelijk zijn weg vinden door de hele kaakholte en vervolgens uiteindelijk ook hoofdpijn veroorzaken.

Wat is er aan te doen?

Wanneer je last hebt van oorpijn en hoofdpijn tegelijk, dan kan de huisarts in eerste instantie ontstekingsremmers voorschrijven. Je kunt ook zelf beginnen met paracetamol te slikken. Dit is een vrij onschuldige ontstekingsremmer en mogelijk kun je daar de klachten zelf mee verhelpen. Gaat het na een paar dagen niet beter dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Hij of zij kan in het oor kijken om te zien of daar een ontsteking zit. Als dat het geval is, kan de huisarts specifieke medicijnen voorschrijven om de klachten effectief te bestrijden.

Hoofdpijn en oorpijn door mastoïditis

Een specifieke aandoening waarbij hoofdpijn en oorpijn optreedt, is mastoïditis: een ontsteking van het tepelbeen, een uitstekend bot achter het oor. Dit is een uitstekend deel van het slaapbeen, dat zo wordt genoemd omdat je er op ligt als je slaapt. Wanneer hier een ontsteking zit, kan dit ernstige oorpijn en hoofdpijn veroorzaken. Soms zijn de klachten zo ernstig dat je moet worden opgenomen in het ziekenhuis voor toediening van antibiotica via een infuus. Daarna zul je thuis nog een aantal dagen antibiotica moeten slikken om de bacteriële infectie de baas te worden. Mastoïditis komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor.

Eén gedachte over “Oorpijn en hoofdpijn”

  1. Hoi, ik heb meer dan 2 weken pijn aan mijn oor…later heb ik pijn gekregen aan mijn 2 oren en maandag ging ik zwemmen (met school) en werd ik duizelig en kreeg ik heel veel hoofdpijn!! (Ik ben 11 jaar oud/kind) ik ga trouwens volgend week maandag naar de dokter 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *