Oorontsteking is één van de meest voorkomende klachten, vooral bij kinderen. Hoe deze behandeld wordt, hangt af van de ernst van de klachten en of deze regelmatig terugkeren. Een oorontsteking behandeling gebeurt meestal met oordruppels en een ontstekingsremmer zoals paracetamol. Dit is de meest gebruikte manier om de klachten te bestrijden en meestal is dit ook voldoende. Soms houden de klachten echter aan of keren ze steeds weer terug. Dan wordt het tijd om verdergaande maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. Wat te doen tegen oorontsteking is dus mede afhankelijk van de voorgeschiedenis van de patiënt.
Wat te doen bij oorontsteking?
De meest voorkomende oorzaken van oorontsteking zijn een ontsteking van de voorste gehoorgang of een ontsteking van het middenoor. Bij deze klachten helpen soms huismiddeltjes als lavendelolie of olijfolie. Deze hebben een licht ontstekingsremmende werking en kunnen bij niet al te ernstige klachten heel goed verlichting van de pijn geven. Maar wat te doen bij oorontsteking die ernstiger is of steeds weer terugkomt? Dan is het misschien noodzakelijk om buisjes in de oren te laten plaatsen. Deze houden het trommelvlies open, waardoor het vocht dat zich in het middenoor ophoopt en de oorpijn veroorzaakt kan worden afgevoerd. Deze buisjes groeien uiteindelijk vanzelf weer uit het oor. Het gaatje in het trommelvlies groeit daarna weer dicht. Meestal is één keer buisjes plaatsen voldoende. Als er sprake is van steeds weer terugkerende oorontsteking, dan is het soms nodig om vaker buisjes te plaatsen.
Kun je oorontsteking voorkomen?
Misschien vraag je je af wat te doen tegen oorontsteking, is het te voorkomen dat ik of mijn kind het krijgt? Dit is lastig, een oorontsteking voorkomen is bijna niet mogelijk. Je kunt er gevoelig voor zijn, net als voor verkoudheid. Voor altijd binnen blijven en contact met andere mensen voorkomen is natuurlijk geen optie. De oorontsteking behandelen, op tijd en met de juiste medicatie, is wel van groot belang. Dit kan blijvende gehoorschade op de langere termijn voorkomen.